bild på stövlar och en hand som plockar en vattenflaska ur naturen.

Inspiration

Visste du att det uppstår nästan 500 kilo hushållsavfall från varje person – varje år! I Sverige är vi generellt duktiga på att återvinna vårt avfall. Men jordens resurser är begränsade och vi behöver klättra högre upp i avfallstrappan. Det skulle behövas över 4 jordklot om hela jordens befolkning skulle ha samma levnadsvanor som majoriteten i Sverige.


Konsumtionen ökar, vilket gör att mer och mer avfall produceras. Det räcker därför inte med att återvinna, vi måste kliva upp längs avfallstrappan, vilket innebär att återanvända och minimera mängden avfall genom att minska konsumtionen av varor.

Att minimera och minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok, klimatet och miljön. Allt avfall har en gång varit nya produkter. För att producera dem krävdes råvaror, energi och kemikalier. Den största miljöpåverkan under en produkts liv sker i de flesta fall vid tillverkningen.

Illustration som visar avfallstrappans olika steg: förebygga återanvända, återvinna, energiåtervinna och deponera.

Avfallstrappan är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och som styr hur avfallet ska tas om hand. Avfallstrappan består av fem steg och visar i vilken ordning det ur miljösynpunkt är bäst att hantera avfallet. Ju högre upp i trappan, desto bättre för miljön.

1. Förebygg och minimera avfall – Bäst för miljön

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår! Genom att köpa mindre, laga saker istället för att slänga och använda flergångsprodukter kan vi minska mängden avfall från början.

2. Återanvänd – Ge saker ett nytt liv

Om du inte behöver något längre, kan någon annan ha nytta av det! Skänk, sälj eller byt bort kläder, möbler och prylar istället för att kasta dem.

3. Materialåtervinna – Gör nytt av gammalt

När något inte kan användas längre ska det återvinnas. Plast, glas, papper och metall kan smältas ner och bli nya produkter. På så sätt sparar vi både energi och naturresurser.

4. Energiåtervinna – Sista utvägen för restavfall

Om avfallet inte kan återanvändas eller återvinnas, kan det brännas och bli fjärrvärme och el.

5. Deponera – Sämst för miljön

Det allra sista steget är deponi, vilket betyder att avfallet hamnar på det vi förr kallade soptipp. För en del material är det enda alternativet deponi. Ett exempel på ett sådant material är asbest, ett mineral som tidigare användes i eternitplattor och andra byggvaror.

Relaterade nyheter

Fler relaterade nyheter