Östra länken – möjliggör mer än vatten och avlopp för ett framtida Luleå

Tänk på vattnet, inte bara det du dricker utan allt det andra också. Du vet det du använder där hemma för att tvätta, laga mat och bada i. Tänk på vattnet du har i kranen. Tänk på avloppet. De är så självklara att vi ofta tar dem för givet, eller hur? Och det är få som vet vilket omfattande och hårt arbete som ligger bakom dessa självklarheter.

Luleå har som mål att växa till över 100 000 invånare 2040. För att en stad ska kunna växa krävs många samspelande delar; bostäder, arbetsplatser, skolor, omsorg och en social infrastruktur där människor trivs. Utöver att skapa en tryggare vattenförsörjning, möjliggör Lumire för gröna industrisatsningar och mervärden för dig som vill bo och leva här.

Attraktiv stad

Lumire vill göra mer för dig, genom att ständigt lyfta in mervärden som formar en attraktivare stad. Det är tack vare modiga politiska beslut, invånarnas tillit och det hårda arbete vi alla har lagt ned, som vi nu kan njuta av dessa fördelar.

Tio år tillsammans – för dig som invånare

Nedan kan du se höjdpunkter från projektets senaste tio år, där Lumire varit en möjliggörare till flera mervärden i olika delar av Luleå. Söker du information om pågående arbete kan du i stället läsa längre ner på denna sida.

Bakgrund

För över ett decennium sedan startade VA-projektet Östra länken. Det första spadtaget togs 16 augusti 2014 och redan 1 september startade produktionen i full skala. Ett komplext projekt rent VA-tekniskt sett, där medarbetare valt att stanna kvar under flera år för att bidra till det gemensamma målet – att göra Luleå bättre för dig som invånare. Det är ett omfattande projekt som beräknas vara klart år 2026. I sin helhet är sträckan över två mil av rör, emellanåt så stora som två meter i diameter och som kan väga flera ton. Projektet innebär fyra nya pumpstationer, som adderas till de totalt cirka 70 stationer som redan finns i Luleå. Pumpstationerna är viktiga på så vis att deras uppgift är att lyfta och trycka iväg avloppsvattnet från lägsta punkterna som finns efter ledningsnätet. Vattnet kommer till stationerna tack vare självfall och lämnar pumpstationerna med hjälp av trycksättning. För att vattnet ska kunna transporteras hela vägen till Uddebo avloppsreningsverk behöver detta ske flera gånger, därav behövs flera pumphus.

Färskt vatten tas upp från Luleälven som renas i Gäddvik vattenverk och pumpas därefter ut mot Luleå tätort. Vattnet tar sig sedan vidare till kranar, toaletter, duschar och liknande för att därefter via avloppsledningar sluthanteras vid Uddebo avloppsreningsverk. Här renas det smutsiga vattnet och släpps till sist tillbaka ut i friheten. Ett vattnets kretslopp, varje dag, år efter år.

Namnet Östra länken? Det kommer från att projektet startade i östra delarna av stan och även öster om Gäddviks vattenverk som är själva hjärtat i systemet. För att få hela länken att fungera optimalt bygger projektet på att vi i etapper byter ut och, eller lägger nya vatten- och avloppsledningar. Allt för att arbeta så smart som möjligt under hela året, och för att kunna ta så stor hänsyn som möjligt människor, djur, natur och infrastruktur. Dessutom passar vi på att förbättra trafiklösningar, gångstråk och skapar nya, sociala platser som exempelvis parker och lekparker.

Storheden, Notviken, Mjölkudden

Landmärken


Cykelstråk med sittbänkar längs med Storheden, Notviken och Mjölkudden kom till tack vare Östra länken. Nu är området ljusare, tryggare och det är fler än bilister som kan ta sig till handelsområdet på Storheden.

Landmärken som hjälper dig navigera i Luleå. Rostbollen, visar dig vägen mot Luleå när du kommer upp från E4:an och kör på väg 97. Denna konstinstallation tar vi inte på något sätt åt oss äran för, för det är inte Östra länkens verk. Däremot är Rostbollen ett landmärke som Östra länken har tagit inspiration från och valt att vidareutveckla i nya landmärken vi bygger. När Rostbollen visar dig vägen mot Luleå från E4:an, då visar Havsstrand (pumpstation 42) dig vägen in till Luleå centrum, Hamnporten vid kajen i södra hamn visar dig vägen ut mot Luleås skärgård och Hyttan (pumpstation 40) som visar dig vägen till Luleå Industripark. En rad av vägvisare som underlättar för både dig och de som besöker vår stad.

Ringar av mässing i 300 år gamla tallar


300 år gamla tallar har bevarats i ett lummigt skogsparti vid Tuna strand, nära Mjölkudden, där Östra länken valde att bygga runt naturen. Ringar i mässing har installerats runt några av tallarna. Titeln på gestaltningen är ”Skyddandens cirkel”. I Lulesamisk tradition finns det mässingringar som använts rituellt för att skydda mot ont. Konstnär Katarina Pirak Sikku kände att träden här kunde behöva ett extra beskydd, där de står placerade vid en älv som är väldigt exploaterad.

Ångbåtspirar längs hela Notviken och Mjölkuddens strandkant.

Ljusglimt


Vid Tuna strand står pumpstation 14 vars tak fungerar som pulkabacke vintertid. Dess högsta punkt har sin utsikt över älven. Intill finns sittbänkar utplacerade för förbipasserande som vill ha en paus i naturen. Ritad av a och d arkitektkontor fick pumpstationen namnet ”Ljusglimt” med inspiration från lekfullheten i en tallskog, där ljusglimtar sipprar fram. Utformningen skapar en trygg och livlig mötesplats för barn och vuxna och bidrar till ett aktivt liv där naturen är en del i vardagen.

Skutviken, Bergviken, Östermalm

Midgårdsrondellen


Den nya Midgårdsrondellen skiljer sig från Luleås övriga rondeller genom att ha refuger mellan körfälten. Detta för att underlätta och säkra överfart för gång- och cykeltrafikanter. Vid gång- och cykelvägen som är dragen parallellt med Bodenvägen är både buskar och träd planterade, exempelvis kommer nyplanterade björkar, tallar, hägg, pilar och bärhäggmispel att växa till sig och ta plats längs vägen. Cirkulationsplatsen – inne i cirkeln som såhär från ovan ser ut som en symbol för yin och yang, vilket sägs står för universums urkrafter. Sjöstensdekor med plantering som kommer bestå av sedummatta och dekorationsgräset – Jättetåtel. I området har vår samarbetspartner Luleå kommun anlagt ett nytt cykelhuvudstråk som knyter an till cykelvägen från centrum mot Porsön.

Havsstrand


Havsstrand är namnet på pumpstation 42 som ska efterlikna det mönster som blir till på en sandstrand under vattenytan; den vågiga sandbottnen. Den finns placerad vid korsningen av Bodenvägen och Svartövägen, intill det vattendrag vi Luleåbor i folkmun kallar för röda havet. Pumphuset byggdes mellan Golfängen och Regionhuset 2017, och Golfängen fick i samband med detta ett nytt, officiellt namn: Kanalparken. Det ingick att lägga ned vattenledningar mellan Regionhuset och Mjölkudden.

Utegym


Utegym där du kan stärka kroppen när det passar dig bäst – året om, dygnets alla timmar, nära till vattnet mitt i ett grönområde.

Kanalbro


Kanalbroar gör att du kan ta dig över vattnet i kanalen och stanna upp för en stund nära naturen.

Kanalparken


Golfängen fick ett nytt, officiellt namn; Kanalparken. En stor öppen mötesplats för människor, picknick, brännboll etc.

Kronan, Skurholmen, Lövskatan

Trygga VA-försörjningen kommande 100 år


Hållbarhet. För att lösa kapacitetsbristen anläggs en ny grundstomme. Den nya grundstommen är tänkt att lösa dagens brister och trygga VA-försörjningen i Luleå under den kommande hundraårsperioden.

VA-försörja Luleå kommun


2014 var en prioriterad etapp i projektet att VA-försörja det då tilltänkta exploateringsområdet Kronandalen men även att förbereda en försörjning för förtätningsområden och blivande exploateringsområden i Luleå kommun.

Vattennära parkområde och cirkulationsplats


Nytt parkstråk. 2014 startade projektet med att röra sig från Lulsundet längs Bensbyvägen till västra Skurholmen, vid Skurholmsfjärdens nordöstra sida. Vi skapade också parkområdet Bohnsackparken som uppskattas av barn och vuxna som rör sig runt sjön.

Boulebana


Vid parkstråket finns en boulebana. Här har medborgarna fått vara delaktiga genom nära dialog om vad området ska innehålla. Medlemmar i PRO önskade en boulebana – en önskan som blev verklighet.

Lekplats med linbana, gungställning och gummiasfalt


Längs parkområdet Bohnsackparken har en spännande lekplats möjliggjorts. Med bland annat en linbana, gungställning och gummiasfalt som underlag. Sådd gräsmatta och planterade växter. Återbrukade delar har använts av en gammal lekplats och kompletterats med ny lekutrustning till den nya lekplatsen. Här kan stora som små aktivera både kropp och sinnen utomhus i den friska luften.

Cirkulationsplats

Nya trafiklösningar som underlättar trafikflödet och framkomligheten. Här i området finns flera kluster av rör som fått inspiration från pennflöten.

Gång- och cykelväg under vägbro

Öppna och ljusa gång- och cykelvägar har etablerats i syfte att göra det säkrare och tryggare för dig som färdas till fots och på cykel.

Örnäset, Hertsön

VA-system för ökad tillväxt


Möjliggör ökad tillväxt på Örnäset och Hertsöfältet genom att bygga ut VA-systemet.

Kajakpaddlare på öppet vatten


Anslutning för vatten och avlopp till fritidshusområde i Lövskär.

Medarbetare möjliggör att varje krona räknas


”Varje krona räknas” har varit och fortsätter att vara viktiga ledord i projekt Östra länken. Det är ett kostsamt projekt där våra medarbetare ständigt överväger olika valmöjligheter och klurar ut lösningar för att hålla nere kostnaderna. Ett exempel är när den mindre pumpstation 22 återbrukades på en ny plats, när en större pumpstation behövde byggas för att klara ökad kapacitet.

Hund på promenad


Gång- och cykelväg längs Avaviksvägen.

Svartöstaden, Svartön

Sommarbild arontorpsviken luleå vatten grönska
Vy ut mot Arontorpsviken utanför landmärket Hyttan, pumpstation 40, som visar dig vägen in mot Luleå Industripark.


På väg ut mot Svartöstaden och ståltillverkaren SSAB, ligger pumpstation P40 som ett nytt landmärke. Pumpstationen har fått namnet Hyttan som är ett gammalt ord för smältugn eller masugn. Fasaden består av perforerad plåt som är belyst för att skildra bilder från ståltillverkning. En hyllning till Luleås gedigna historia av ståltillverkning och det skifte som idag sker mot grönt stål. En tillverkare av skateboardparker har tagits in för att gjuta den utmanande branta formen till vattnets flöde inuti pumpstationen. Utanför Hyttan finns gångstråk och sittbänkar med vy ut mot Arontorpsviken.

Mikrotunnelborr


Sista sträckan mot Uddebos avloppsreningsverk som stärks upp genom mikrotunnelborrning under 14 järnvägsspår. En ovanlig metod i norra Sverige som gav lyckat resultat. Genom att välja mikrotunnelborrning under jord, så kunde Luleå Industripark fortsätta göra leveranser via tåg enligt planerat utan kostsamma driftstopp. Östra länken har utvecklat infrastrukturen för VA-hanteringen, inklusive innovativa lösningar för kyl- och processvatten. Genom dessa insatser bidrar vi till att skapa hållbara och effektiva förutsättningar för nya etableringar och bostadsområden, samtidigt som vi stödjer den gröna omställningen i Norrbotten.


Projekt Östra länken är ett samarbete mellan Lumire och dess samarbetsparters, bland annat Luleå kommun och NCC, med visionen att skapa mervärden för människor och möjliggöra för ett framtida Luleå.

Luleå är redo för framtiden, här kan vi fortsätta utvecklas och växa som en hållbar och levande stad.

Pågående arbete

Nedan finns information kring pågående arbete i projekt Östra länken.

2024 Störande byggtrafik på Svartövägen

Arbete kommer att pågå med justering och beläggning av del av svartövägen. Vid Uddebovägen och Metallvägen innan Svartöstan kommer Lumire att arbeta med att lägga nya rör under bangården. Det innebär att vi sänker hastigheten på delar av Svartövägen och att det kan förekomma vissa störningar i trafiken. 

Vi ber om visad hänsyn till de skyltar som sätts upp och tackar för ert visade tålamod.

2024 Återställande av grönområden Hertsön

På Hertsön arbetar vi med återställande av grönområden och naturmark. Det sker kontinuerligt under de snöfria tiderna av året samt att vi färdigställer nya gång och cykelvägar och farthinder. Planeras vara färdigställt till hösten 2024.

2024 – 2026 fokus på inkopplingar och driftsättningar

Nu planeras det till stor del för inkopplingar, även om nästan tre kilometer rör också kommer att läggas ner. Vid Uddebovägen och Metallvägen innan Svartöstan finns det en bangård och för att kunna lägga ner rör under bangården kommer en teknik som kallas för mikrotunnelborrning att användas. En schaktfri metod som gör att spåren kan vara i drift under tiden som arbetet sker. Det handlar om att ta nya ledningar i drift, men också att koppla ur de gamla som inte längre ska användas. Även gamla pumpstationer ska kopplas ur för att driftsätta de nya.

Det kommer också att handla om återställande av grönytor, naturmark och övriga områden som påverkats.

2024 – 2025 handlar bland annat om:

  • Att driftsätta nya vattenledningar från pumpstationen P39 på Skurholmen mot Hertsön
  • Mikrotunnelborrning kommer att genomföras under bangård på Svartön
  • Återställande av grönytor på Kalvholmen och Örnäset samt inkopplingar för att driftsätta nya vatten- och avloppssystem

Relaterade nyheter

Fler relaterade nyheter