Stort intresse för höstens klädbytar­dag

Efter vårens klädbytardag som blev en succé, har Lumire och Naturskyddsföreningen nu genomfört ännu en klädbytardag i Vetenskapens hus i Luleå där inte mindre än 2000 plagg fick nya nöjda ägare. Kön ringlade lång när portarna öppnades klockan 12.00 för att påbörja jakten på fynden. En av de yngsta besökarna var Alexis Mannervik Själin, 1 år som med pappa Max Själin (bilden) och övriga familjen hade tagit sig från Jokkmokk: ”Det är bra med klädbytardagar, sånt som kanske bara legat i garderoben kommer till nytta för någon annan”, säger Max Själin.


Precis som i våras då den förra klädbytardagen genomfördes, fanns det en lång kö med tålmodiga människor och en lugn och förväntansfull stämning. Nytt för i år var att man även kunnat lämna in kläder under veckan som gick, men en stor del människor valde ändå att lämna in kläderna en stund innan klädbytardagen startade.

En av besökarna var Maria Nordbrandt, som provade på klädbytardag för första gången.

– Jag har hittat flera fynd, kläder till en tvåårig pojke bland annat. Jag tycker det är jättebra med klädbytardag, att tänka på miljön är helt rätt i tiden. Mitt eget beteende har förändrats en hel del, jag ser till att återbruka och handla second hand mycket mer nu. Det känns viktigt att man själv kan påverka, man kan själv göra en insats i det lilla, berättar Maria Nordbrant.

Max Själin som besökte klädbytardagen med sonen Alexis Mannervik Själin berättar att hans fru arbetar med grön omställning och att det leder till att familjen försöker tänka cirkulärt så mycket som möjligt. Han tipsar också om ägodelar- och bytes- och lånargrupper som finns på sociala media, och säger så här angående vilka hinder han tror att det finns gällande second hand och återbruk:

– Man är van vid att kunna köpa det man behöver, ganska billigt.

Lumires Evelyn Lindgren gläds över alla besökare som deltar i klädbytardagen på Vetenskapens hus.

Just att få till en beteendeförändring är något som Lumires Evelyn Lindgren och hennes kollegor arbetar med dagligen, däribland med klädbytardagen:

– Det känns fantastiskt med denna dag, att det byts för fullt. Vi har ökat tillgängligheten denna gång genom att man även kunnat lämna in kläder i förväg, så att vi ska kunna möta olika behov. Vi ser en efterfrågan att genomföra klädbytardagar från Luleåborna, och vi ser att detta är ett roligt event för både stora och små. Jag tycker mig också se en ökning av män och unga vuxna, och vi gläds åt att så många delar vår syn – att kläder inte behöver innebära nya inköp eller den typen av konsumtion, avslutar en nöjd Evelyn Lindgren.

1 svar på ”Stort intresse för höstens klädbytar­dag”

Kommentarer är stängda.