Avloppsvattnets innehåll

Det som får spolas ner i toaletter är kiss, bajs och toalettpapper, det är vad våra reningsverk är byggda för att rena. Exempelvis olja, mediciner, snus och kemikalier hör inte hemma i avloppet och ska omhändertas på annat vis. Reningsverk är gjorda för att ta emot avloppsvatten av hushållsliknande karaktär. Vill du se vad detta innebär kan du läsa mer i riktvärdeslistan. Det ingår i ansvaret för såväl privatpersoner som företag att se till att avloppsvatten som släpps ut från fastigheten till det allmänna spillvattennätet är av rätt karaktär.


Miljöfarliga ämnen

För att vårt kretslopp ska fungera behöver vi din hjälp och här följer några tips gällande hantering av miljöfarliga ämnen: 

  • Köp miljömärkta varor, titta efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman 
  • Kemikalier och lösningsmedel lämnas till återvinningscentral 
  • Överblivna mediciner lämnas till Apotek
  • Spillolja eller annan olja lämnas till återvinningscentral

Hantering av matfett

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Det beror på att fettet stelnar när det kommer ner i avloppet och kan bilda fettproppar i avloppsledningen. I värsta fall kan det leda till översvämning hos dig eller din granne. Avloppsstock kan också leda till att orenat avloppsvatten kommer ut i våra vattendrag, så kallad bräddning. Många verksamheter måste även ha fettavskiljare som avskiljer fett från exempelvis diskvattnet innan det släpps ut i avloppet.

PET-flaska eller tratt för matfett  

Använd gärna en tratt för matfett. Den har lock och går att skruva fast på en PET-flaska eller liknande. När du har friterat eller stekt färdigt, låt fettet svalna, häll det sedan i flaskan och stäng locket. När flaskan är full lämnar du in den till din närmaste återvinningscentral. Skriv gärna på flaskan att det är matfett den innehåller, för att underlätta för vår personal på återvinningscentralen. Skulle det endast finnas kvar en liten mängd flytande fett i stekpannan, går det också bra att torka ur pannan med hushållspapper som sedan kastas i kärlet för restavfall.


Tips för ett miljövänligare avloppsvatten:

  • Det är bara kiss, bajs och toapapper som ska spolas ner i toan. Allt annat kan orsaka dyra och besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar och i förlängningen förorena vårt vatten i sjöar och vattendrag.
  • I köket, efter användning av stekpannan är det smart att torka av fettet ur stekpannan med hushållspapper vid mindre mängd matfett, kasta i kärlet för restavfall. Överbliven olja efter matlagning häller du i en PET-flaska, använd gärna en tratt för matfett. När du har friterat eller stekt färdigt, låt fettet svalna, häll det sedan i flaskan och stäng locket. När flaskan är full lämnar du in den till din närmaste återvinningscentral. Testa också att halvera mängden diskmedel – disken blir lika ren tack vare att vi har mjukt vatten i Luleå. 
  • Textilier är den grupp av varor som innehåller flest miljögifter. När du tvättar kläderna hamnar dessa i avloppsvattnet. Att minska klädinköpen, och helst handla secondhand är bra tips liksom att titta efter miljömärkta textilier. Något att tänka på är också att undvika kläder märkta med ”antibakteriellt”. I kläderna kan det finnas miljöfarliga ämnen. 
  • Överdosera inte tvättmedel, precis som för diskmedlet gäller att du kan använda en lägre dos. Överdosering ger inte renare tvätt. Detsamma gäller i duschen – tack vare vårt mjuka vatten räcker det med en mindre klick schampo och tvål. 
  • När du ska renovera och göra fint hemma, finns det miljöanpassad inom- och utomhusfärg att välja vid målning När du målat klart stryk bort det mesta av färgen från penseln på papper och släng som restavfall. Är färgen vattenbaserad kan du skölja bort det lilla som är kvar under kranen. Oljebaserad färg tvättar du bort med lacknafta. Färgresterna samt använd lacknafta lämnar du på återvinningscentralen. 
  • När du ska städa hemma fungerar såpa, diskmedel eller miljömärkta rengöringsmedel fint. Om du städar med trasor och moppar i mikrofiber så behöver du inte använda rengöringsmedel alls. Bara lite tvättmedel när du rengör dem. 
  • Även bilen behöver omvårdnad. Tvätta helst bilen på gör-det-själv-hallar eller speciella platser som är skapade för att ta hand om de rengöringsmedel som annars rinner ut på gatan. Läs mer om biltvätt.